BARTS BOEKENCLUB 

 

Bart Gielen ontvangt op deze bijzondere Barts BoekenClub: Alexander Münninghoff en Gijsbert van der Wal.  

 

Alexander Münninghoff (schrijver, journalist en Ruslandkenner en schaker) is te gast om te praten over zijn overweldigende en veelgeprezen boek ‘De Stamhouder. Een familiekroniek’. Deze waargebeurde en schitterend geschreven verhaal vertelt over drie generaties Münninghoff. Of, zoals de schrijver zelf zegt: ‘over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder. 

 

Verder is Gijsbert van der Wal (journalist en kunstcriticus) te gast naar aanleiding van zijn boek ‘Wijd open ogen. Stukken over kunst en kijkplezier’. Kunst raakt je als je er iets in herkent. Iets wat te maken heeft met je karakter, je afkomst, je seksuele voorkeur, je vrienden, je opleiding, met de kunst die je tot nu toe in je leven hebt gezien en – het zal ook eens niet – met je jeugd. Al die persoonlijke zaken maken dat je je in een kunstwerk op je gemak kunt voelen. Andersom kan je persoonlijke leven plezieriger en rijker worden als je er via de kunst naar kijkt. ‘Wijd open ogen’ is een prachtige verzameling essays waarin kunstgeschiedenis, kunstkritiek, interviews met kunstenaars en persoonlijke belevenissen van de schrijver voortdurend door elkaar heen lopen.  

 

BBC is een literair programma maar naast schrijvers komen ook allerlei ander aspecten van het boek aan bod zoals de uitgeverij, de lezers, de winkel etc. Na het zaalprogramma gaat de avond in een nog lossere sfeer door in het beroemde theatercafé van Het Betty Asfalt Complex. 

 

Voor meer informatie: Facebook 'Barts Boekenclub'