Fien de la Mar 'OM ALLES' - Elske Rollema  

 

Theaterfenomeen Fien de la Mar (1898-1965) geldt als de koningin van het Nederlandse cabaret. Naast cabaretière was zij ook actrice, filmster, comédienne en chanteuse van internationaal repertoire. 

 

Ze werd geroemd om haar talent, beklaagd om haar depressies, gevreesd vanwege haar hysterie en gehaat vanwege haar telefoonterreur. Op eerste paasdag 1965 sprong ze uit het raam van haar flat in de Beethovenstraat in Amsterdam, ‘Om alles’ gaf ze als reden, toen haar werd gevraagd ‘Waarom?’ 

 

Vijftig jaar na het overlijden van de diva brengt actrice Elske Rollema haar weer tot leven. Zij geeft een ontluisterend maar deerniswekkend beeld van de diva op leeftijd die vanuit haar woning de wereld geselt met nachtelijke telefoontjes en aan waanzin grenzende tirades over haar voorbije leven en haar getaande roem. 

 

De voorstelling OM ALLES gaat over meer dan alleen het hilarische, dramatische leven van een vergane ster, het is een menselijk relaas over angsten en kwetsbaarheid, over het gevecht met de eenzaamheid. 

 

Elske Rollema koppelt in haar portret van de diva een messcherpe analyse van een egocentrische kunstenares aan intens mededogen met een getroubleerde geest. Dat levert een schat aan humoristische en indringende scenes op. Met haar hoekige spel weet Elske Rollema nauwkeurig te vangen wat een vrouw als Fien zo’n magnetische persoonlijkheid moet hebben gemaakt. 

 

Een muziektheatervoorstelling van Elske Rollema 

Regie : Marc Krone