BARTS BOEKENCLUB 

 

Barts BoekenClub is een nieuwe literaire, multimediale programmavoorstelling en wordt gepresenteerd door Bart Gielen - historicus en boekenfanaat.  

 

Gasten: Tofik Dibi en Bart Funnekotter  

 

Tofik Dibi - Djinn:‘Ze hebben weer gelijk gekregen. Het is weer fout gegaan. Door het. Het is bij me zolang ik me kan herinneren. Het vergezelt me waar ik ook ga. Het heeft geen naam. Als ik het een naam geef, wordt het tastbaar, zonder blijft het ongrijpbaar. Naamloos of niet, het is niet te bedwingen. Hoe hard ik ook blijf bidden dat het weggaat, het vindt altijd een weg terug.’In Djinn, het debuut Tofik Dibi vertelt hij openhartig over zijn homoseksualiteit en zijn worsteling daarmee. Tofik zag zijn homoseksualiteit lange tijd te hebben als een Djinn, iets dat ook weer weg kan gaan. Djinn is het verhaal dat Tofik Dibi wil en moet vertellen. Aan zichzelf, maar vooral ook aan anderen. 

 

Tofik Dibi zat van 2006 tot 2012 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Hij voerde onder meer het woord over asiel en immigratie, veiligheid en justitie, en jeugd en gezin. Maar over één onderwerp sprak hij nooit. Tot dit boek. 

 

 

Bart Funnekotter – De hel van 1812
. Nederlanders met Napoleon op veldtocht naar Rusland 

 

‘Het begin van Napoleons veldtocht naar Moskou druipt van de klassieke hoogmoed: we gaan dat varkentje even wassen, de Russen verdienen straf, ze vragen erom. Het zou het begin van een Laurel & Hardy-film kunnen zijn. En dan weet je hoe het afloopt: in pijn en chaos’, aldus recensent Rene van Stipriaan. Verzengende hitte, snijdende kou, honger, ziekte, uitputting en bloeddorstige kozakken: de dood loerde overal tijdens Napoleons Russische veldtocht van 1812. Een invasie die was begonnen met wapperende vaandels en een half miljoen mannen in prachtige uniformen, eindigde zes maanden later in een nederlaag van ongekende omvang. In het verdoemde leger van de Franse keizer vochten ook 15.000 Nederlanders: sommigen vrijwillig, velen dienstplichtig. Het overgrote deel van dit contingent overleefde het avontuur niet.  

 

In De hel van 1812 vertelt Bart Funnekotter voor het eerst het verhaal van de dramatische tocht van deze mannen, twee eeuwen nadat ze naamloos de geschiedenis in verdwenen. Met behulp van nog niet eerder gepubliceerde dagboeken, brieven en memoires beschrijft hij hun ondergang – en, in een enkel geval, hun miraculeuze redding. De hel van 1812 biedt een nieuw, veelzijdig, Nederlands perspectief op een legendarische catastrofe. 

 

Bart Funnekotter is historicus en redacteur van NRC Handelsblad. 

 

Meer informatie over Barts BoekenClub vind je hier : 

https://www.facebook.com/Barts-BoekenClub-676232172446985/?fref=ts