BARTS BOEKENCLUB 

 

Barts BoekenClub is een nieuwe literaire, multimediale programmavoorstelling en wordt gepresenteerd door Bart Gielen - historicus en boekenfanaat.  

 

Gasten: Daan Heerma van Voss en Fik Meijer  

 

Daan Heerma van Voss – De laatste oorlog 

 

Hoe weet je wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt? Die vraag houdt Abel Kaplan, voormalig schrijver, al zijn leven lang bezig. Pendelend tussen de twee liefdes van zijn leven stuit Kaplan tijdens een nachtelijke dwaaltocht op een verlaten schoolgebouw. Hij hoort hulpkreten, maar durft niet in te grijpen. Wanneer vervolgens een gepeste jongen bescherming bij hem zoekt en Kaplans vriendin Judith hem het oorlogsdagboek van haar vader overhandigt, dringt het tot hem door: de geschiedenis is springlevend, en het is hoog tijd om zijn plek erin op te eisen. In De laatste oorlog laat Daan Heerma van Voss op even dwingende als lichte toon Abel Kaplan de confrontatie aangaan met vragen die relevanter zijn dan ooit. 

 

Daan Heerma van Voss is (1986) romanschrijver, interviewer en historicus. Hij schreef één essaybundel, één interviewboek, vier romans, en ‘n thriller. Verder heeft hij geschreven voor De Revisor, Hollands Diep, Hard Gras, NRC, de VPRO-gids, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Playboy, De Volkskrant, The New York Times en de Amerikaanse Vogue. Voor zijn interviews voor De Groene Amsterdammer kreeg hij in 2011 De Tegel uitgereikt, de prijs voor het beste journalistieke werk van het jaar (categorie interview). Een zondagsman werd in 2012 genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Het land 32 werd genomineerd voor de Halewijnprijs, en is genomineerd voor de Cutting Edge Award. Kortom: een schrijver  

 

 

Fik Meijer – Jezus en de vijfde evangelist 

 

Het jaar 30, ongeveer. Jezus van Nazaret zwerft door Galilea. Hij predikt zijn boodschap van het naderend koninkrijk van God. In een verdeelde samenleving, verscheurd door conflicten tussen Joden en Romeinen en tussen Joden onderling, spreekt dat veel mensen aan – maar velen ook niet. Maar wie was hij? In de evangeliën lezen we het een en ander over zijn optreden, maar weinig over de wereld waarin hij leefde. Wie daar wel over schreef was Flavius Josephus, een Joodse geschiedschrijver die enkele jaren na de kruisdood van Jezus in Jeruzalem werd geboren en uiteindelijk in Rome terechtkwam. Hij wordt wel de vijfde evangelist genoemd. Josephus maakt het mogelijk Jezus te vergelijken met andere profeten, messiassen, zelfverklaarde koningen en wonderdoeners. Want Jezus was niet de enige.  

 

Classicus Fik Meijer vertelt in zijn nieuwe grote boek over het waarheidsgehalte van de geboorteverhalen van Jezus, de rol van Maria van Magdala, de betekenis van exorcisme, het geweld in Getsemane, de kruisdood als ultieme straf en Jezus’ opstanding uit de dood. Bijbelse personen uit Jezus’ omgeving krijgen in dit boek een nieuw gezicht: Johannes de Doper, Pontius Pilatus, Barabbas, Judas Iskariot en Jezus’ broer Jakobus. Zo komt de historische Jezus tot leven. 

 

Meer informatie over Barts BoekenClub vind je hier : 

https://www.facebook.com/Barts-BoekenClub-676232172446985/?fref=ts