BARTS BOEKENCLUB 

 

Gasten: Lykele Muus & Charles Groenhuijsen  

 

Lykele Muus – Eland 

 

In zijn debuutroman ‘Eland’ beschrijft Lykele Muus het wonderbaarlijke verhaal van Daniel Meskes. Als baby klimt hij uit zijn wieg en kruipt naar de donkere kamer van zijn vader, waar hij een emmer giftige foto-inkt aan zijn mond zet. Een geniale dokter opereert en reanimeert hem tegelijk. Daniel is een medisch wonder. Jaren later klimt Daniel op het dak van de lokale bibliotheek. Hij bekijkt de mensen en luistert naar alles wat ze zeggen: de leugens, het geroddel. Hij besluit alleen nog maar de waarheid te spreken, want iedereen wordt maar verdrietig van geheimen. Met de waarheid kun je tenminste niets kapotmaken. Maar hoe houd je dat vol, een leven zonder liegen? En wat moet je doen als je niet weet wat de waarheid is? 

 

In filmische scènes, bevolkt door kleurrijke personages die aan die van John Irving doen denken, schept Lykele Muus de verrassende en overtuigende wereld van Daniel Meskes; een wereld die verdacht veel op de onze lijkt. ‘Eland’ is een ontroerende bildungsroman over liefde, waarheid en identiteit. 

 

Lykele Muus (Utrecht, 1987) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Eigenlijk is hij acteur en schrijver, voor theater en televisie. In het theater was hij onder andere te zien in Soldaat van Oranje, War Horse en de voorstellingen van zijn eigen gezelschap; Hartenjagers. Eland is zijn debuutroman.  

 

Charles Groenhuijsen – Donald Trump/ Oh, oh Amerika 

 

In ‘Oh, oh, Amerika’ schrijft Groenhuijsen over zijn tweede vaderland. Want: wat weten we nu écht over Amerika en wat kunnen wij van de Amerikanen leren? Wat is de erfenis van Barack Obama, die aan zijn politieke eindsprint bezig is? In ieder geval wacht de nieuwe president die in 2016 verkozen wordt, een immense taak: verbetering van de verhoudingen tussen blank en zwart, het verkleinen van de bizarre verschillen tussen arm en rijk en het aanpakken van het krankzinnige wapenbezit.  

 

Van alle kandidaten die in 2016 president Barack Obama willen opvolgen, is multimiljardair Donald Trump de opvallendste. Iedereen heeft een gepeperde mening over hem. Kiezers slalommen tussen grote bewondering en diepe minachting. ‘In Donald Trump “Iedereen houdt van mij”’ zet Charles Groenhuijsen zijn tanden in het fenomeen Trump. Hoe is hij geworden wie hij is? Hoe serieus is zijn gooi naar het presidentschap? En wat betekent het als Trump faalt en straks níet in het Witte Huis terechtkomt?  

 

Charles Groenhuijsen was jarenlang correspondent in Amerika voor het NOS Journaal. Tegenwoordig werkt hij als journalist, spreker en televisiemaker in de VS en in Nederland.  

 

Meer informatie over Barts BoekenClub vind je hier : 

https://www.facebook.com/Barts-BoekenClub-676232172446985/?fref=ts