BARTS BOEKENCLUB 

 

Bart Gielen ontvangt op literaire en muzikale middag: Paul Glaser en Hanna Bervoets. Valéry van Gorp zingt enkele nummers uit de voorstelling ‘Dansen met de vijand’.  

 

Gasten: Hanna Bervoets en Paul Glaser  

 

Bart Gielen ontvangt op literaire en muzikale middag: Paul Glaser en Hanna Bervoets. Valéry van Gorp zingt enkele nummers uit de voorstelling ‘Dansen met de vijand’.  

 

Paul Glaser – 'Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje' 

 

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser in een vitrine een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop. Dit is voor hem het moment om het familiegeheim te onthullen; de ontdekking van de Joodse identiteit van zijn familie en het verzwegen lot van tante Roosje. Roosje is een geëmancipeerde vrouw die met flair haar plek heeft veroverd. Wanneer de nationaalsocialisten de macht grijpen begint voor Roosje, 25 jaar oud en Joods, een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man sympathiseert met de nazi's. 

 

Ze wordt slachtoffer van verraad door haar eigen man. Het plaatst haar voor grote en soms onmogelijke dilemma's. Roosje komt terecht in zes concentratiekampen. Onder deze moeilijke omstandigheden probeert ze de regie over haar leven te houden. In Auschwitz leert Roosje SS'ers dansen en de bijbehorende etiquette. In zijn zoektocht brengt de auteur het schokkende, ontroerende en meeslepende verhaal van zijn tante tot leven. Een waar gebeurd verhaal dat de lezer raakt in het diepst van zijn ziel. Dit boek werd door de Washington Post omschreven als ‘Een onontkoombaar verhaal over dapperheid en overlevingskracht.’ 

 

Muziekvoorstelling ‘Dansen met de vijand’ (geproduceerd door Janke Dekker Producties), is gebaseerd op het gelijknamige boek Tante Roosje. Tijdens het gesprek met Paul Glaser zal Valéry van Gorp enkele nummers van deze muziekvoorstelling ten gehore brengen. 

 

Hanna Bervoets - 'Ivanov' 

 

Wat als we besluiten mensen met apen te kruisen? Deze vraag stelt Hanna Bervoets in haar nieuwste roman 'Ivanov'. Een verhaal over de invloed van cultuur op onze moraal en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn.De roman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de vooruitstrevende wetenschapper Ilya Ivanov,. Hij heeft één droom, en wel chimpansees insemineren met mensensperma om zo een heel nieuw, hybride wezen te kweken: half mens, half aap. In 1994 is de aidsepidemie op een hoogtepunt, New York wordt geteisterd door bedbugs en de jonge, homoseksuele Felix van der Elsken komt aan op JFK Airport. Hij is hier voor een studie journalistiek, maar toch vooral om te worden wie hij altijd wilde zijn.  

 

Hanna Bervoets verweeft de bizarre maar waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov met de memoires van Felix. Dat maakt Ivanov tot een ontluisterende roman over de invloed van cultuur op ethiek en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn. 

 

Hanna Bervoets werd door literair tijdschrift Das Magazin uitgeroepen tot een van de belangrijkste auteurs onder de 35. Haar vierde roman ‘Efter’ wordt verfilmd en bereikte de longlist van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs. ‘En alweer bleven we ongedeerd’ is haar derde bundeling columns uit Volkskrant Magazine. 

 

Meer informatie over Barts BoekenClub vind je hier : 

https://www.facebook.com/Barts-BoekenClub-676232172446985/?fref=ts