BARTS BOEKENCLUB 

 

Een nieuwe Barts BoekenClub dat in het teken staat van de duivelsmaker en een lievelingsgeheim  

 

Gasten: Kim van Kooten en Marcel Ruijters 

 

Marcel Ruijters – ‘Jheronimus’  

 

Het kan niemand ontgaan zijn: 2015 is het Jeroen Bosch-jaar. De nieuwe grafische roman van Marcel Ruijters, winnaar van de Stripschapprijs 2015, heeft Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) tot onderwerp. In de strip brengt Ruijters op grootse wijze de late middeleeuwen in alle rauwheid en schoonheid tot leven. We volgen het leven van Jeroen Bosch en zien hoe zijn in onze ogen vaak bizarre werken in die boeiende tijd op hun plek vallen en deel uitmaken van de belevingswereld van Bosch. Marcel Ruijters heeft zijn rijke verbeelding los kunnen laten op het leven en de tijd van Bosch, maar de feiten die bekend zijn geen geweld aangedaan. In combinatie met aanstekelijke humor is er een onweerstaanbare cocktail ontstaan die geen stripliefhebber, kunstliefhebber of bewonderaar van Jheronimus Bosch mag missen.  

 

 

Kim van Kooten – ‘Lieveling’ 

 

Lieveling vertelt het verhaal van Puck. Ze is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. 

 

Puck is zijn lieveling. 

Het is hun geheim. 

Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren 

en willen ze gevonden worden. 

 

 

In Lieveling - gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt - geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat met dit boek licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen - een prestatie van formaat. 

 

Muzikale begeleiding door a-capella groep The Amsterdam Vocals. Zij zullen nummers zingen geinspireerd door de boeken van Kim van Kooten en Marcel Ruijters.  

 

Frank de Bruijn en Bart-Jan Kazemier promoten hun boek tijdens de Hebban Proza Pitch.