Di Gojim - Gein 

 

In 1988 verenigen een club niet-Joodse muzikanten zich onder de geuzennaam Di Gojim. Het eerste professionele klezmerorkest van Nederland is een feit. Van meet af aan belichten zij de theatrale kant van de klezmer. De heren van Di Gojim maken furore met een geheel eigen versie, pittig gekruid met Balkan-traditionals en zigeunerklanken, afgemaakt met een toefje jazz. Filmische beelden en circus­achtige clownerieën maken de concerten tot een belevenis. 

 

De nieuwe muziektheatervoorstelling van Di Gojim is gebaseerd op verhalen van de Jiddische schrijver en Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer. Jaap Mulder heeft een aantal van deze verhalen omgezet in een satirische monoloog. In humoristische anekdotes voert hij een Jiddische Faust op, die de spot​ drijft en op sublieme wijze het menselijk onvermogen fileert.​ 

 

Eigen composities worden afgewisseld met de vertrouw­de mix van Balkan, Jiddische muziek, Gypsy en chanson. Verrassende beelden, Jiddische lied­teksten en de vertrouwde​ humoristische virtuositeit van Di Gojim vormen de ingrediënten van een unieke voorstelling​. 

 

“Gein​​ is ​​een bekwame proeve van kleinkunst en wereldmuziek.​ Di Gojim balanceert op het randje van kleinkunst, klezmer en pop​.​”(Dieter van den Bergh, MixedWorld​Music).​ 

 

“Jaap Mulder verstaat de kunst om muziek te maken in zijn originele functie van het vertellen van verhalen, het vertolken van menselijke emoties en het bieden van troost.”(Marc Couwenbergh​,​ A​D)​​. 

 

Meer informatie: www.digojim.nl