BARTS BOEKENCLUB 

 

Een speciale editie van Barts BoekenClub in het kader van de Boekenweek. Een avond vol verboden vruchten, met als gasten: Sander Kok, Rikkert van Huisstede en Susan Smit. 

 

‘Laat de grote literaire prijzen voor volgend jaar nu reeds aanrukken. Ze vallen voor mijn part te schenken aan Smeltende Vrouw van Sander Kok, een debuut dat alle andere debuten overbodig maakt’, aldus schrijver Herman Brusselmans. Sander Kok studeerde literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis en woonde als model in New York, Milaan en Seoul. Hij is te gast naar aanleiding van zijn debuut Smeltende vrouw, dat hij schreef toen hij als model voor Armani, Lacoste, Mercedes en Samsung de wereld over reisde. Het is het verhaal over twee buurmannen. De een is ongelukkig, de ander heeft veel geluk gehad. De een voert zijn vrouw naar een streefgewicht van 250 kilo, de ander vervreemdt zich van zijn vrouw. Beiden willen meer van het leven, maar moeten daar wel offers voor brengen. 

 

‘Hij is als de Apollo van de eenentwintigste eeuw en zal ons, wanneer hoop in schaduw gehuld gaat, stralend als een ster het licht toezingen.’ Met deze woorden omschrijft Rikkert van Huisstede zichzelf. Rikkert studeerde muziektheater aan het conservatorium, liep stage bij Herman van Veen en toerde met hem van Nederland tot Oostenrijk. Rikkert zingt, acteert, danst en dicht, speelt klarinet en zet zich actief in voor het doorbreken van gendernormen en het omarmen van verschillen. In Barts BoekenClub zal hij gedichten en liederen voordragen van zijn voorstelling Zou jij het zijn; een liefdevol pamflet tegen het hokjesdenken. 

 

Zij was de diva van de internationale operahuizen en had gezworen nooit te trouwen. Hij was de vechter, de gokker, de hartenbreker met het engelengezicht die furore maakte op het toneel. Samen vormden de Amerikaanse Geraldine Farrar en de Nederlander Lou Tellegen een van de meest legendarische artiestenkoppels aller tijden. In De eerste vrouw verbeeldt Susan Smit (negen non-fictieboeken, vier romans, een verhalenbundel en een novelle) hun grenzeloze ambitie, hun twijfels, angsten en hartstochtelijke liefde die is gedoemd te mislukken. Maar tegelijkertijd laat het verhaal een opwindende tijd zien waarin Europa in een gruwelijke oorlog haar onschuld verliest en waarin de wereld kennismaakt met een nieuw massamedium: de film. In gesprek met Susan Smit over deze fascinerende liefdesgeschiedenis. 

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl