BARTS BOEKENCLUB 

Speciale literaire Koningsavond met o.a. SONJA BAREND & JEROEN THIJSSEN 

 

Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Hoewel ze sinds 2006 is gestopt met tv-programma’s, wordt Sonja Barend nog altijd de ‘Koningin van de Talkshow’ genoemd. Generaties groeiden op met haar programma's. Ze fileerde daarin ministers en vakbondsleiders, maakte zware onderwerpen als euthanasie en abortus bespreekbaar, keek in de ziel van gewone landgenoten en ontving sterren als Charles Aznavour, Bette Midler en Fats Domino. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil. 

 

Dit keer zoekt zij naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vragen die haar sinds haar kindertijd achtervolgen. In de indringende memoires Je ziet mij nooit meer terug probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald. Daarmee komt Sonja Barend, die voor velen al zo vertrouwd was in de huiskamer nog dichterbij. Je ziet mij nooit meer terug is een intiem en ontroerend document waarover ze in Barts BoekenClub komt praten. 

 

Schrijver en journalist Jeroen Thijssen is te gast in Barts BoekenClub om te praten over zijn nieuwste roman ‘Hazer’. Het verhaal speelt zich af in Haarlem, 1979. Wanneer de ouders van de 18-jarige Rogi naar Ierland vertrekken, staat hij er alleen voor. Hij kan nergens een kamer vinden en besluit in een kraakpand te gaan wonen. Als een van de eerste bewoners maakt hij mee hoe de Hazer van een krot verandert in een gestructureerde woongemeenschap. Hij vecht mee bij de Vondelstraat en het Kroningsoproer. Maar naarmate de krakersbeweging extremer wordt, groeit zijn twijfel. Op de achtergrond speelt Rogi’s familie een grote rol: zijn ouders die het zwaar hebben in Ierland, zijn grootmoeder met haar geheimen én de oorlogsgeschiedenis van de beide families, die Rogi langzaam maar zeker ontdekt. 

 

Jeroen Thijssen publiceerde eerder o.a. De Maarschalk en andere verhalen, Broeder en De Ronde van Gallië. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis en werkte onder andere voor dagblad Trouw, Kassa, Dit is de Dag en Foodies. Daarnaast is hij schrijfdocent bij de Schrijversvakschool en bestuurslid bij de Vereniging voor Letterkundigen. 

 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk.  

 

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl