Barts Boekenclub  

Barts BoekenClub met (in ieder geval): Jan Brokken 

 

Meesterverteller Jan Brokken is te gast naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘De rechtvaardigen’. Het is het waargebeurde en heldhaftige verhaal van de Nederlandse consul in Litouwen Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte hij een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. 

 

Er is live muziek en de traditionele BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers. 

 

Barts Boekenclub 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk. 

 

, , is even verheffend als heldhaftig. In de tien dagen dat hij er de gelegenheid toe had, schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. 

 

Jan Brokken beschrijft het leven van de in Rotterdam geboren Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. 

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl