Barts Boekenclub  

Barts BoekenClub met Herman Pleij en Peter Buwalda 

 

In zijn nieuwe boek Oefeningen in genot vertelt emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde Herman Pleij over een seksuele revolutie in de literatuur tijdens de Late Middeleeuwen. Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? Tot grote ontsteltenis van de kerkelijke autoriteiten schiepen de rederijkers rond het jaar 1500 een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Herman Pleij vertelt hierover. 

 

Schrijver Peter Bulwalda is te gast naar aanleiding van zijn gelauwerde roman Otmars zonen, het eerste deel van een trilogie, waar hij meer dan acht jaar aan heeft gewerkt. Het vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op een Siberische eiland strandt in een sneeuwstorm. In Otmars zonen draait het om de mythe van de familie, om de waarde van de bloedband, om nature versus nurture en om de niet te onderschatten rol die seksualiteit in een mensenleven speelt. In gesprek over almachtige vaders, de terreur van de penis, en Beethovens 32ste pianosonate. 

 

Met verder de BBC Proza Pitch, het podium voor literaire debutanten, en live muziek door de BBC Huisband En Vrac. Boekverkoop en signeren na afloop. 

 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk.  

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl