Uitgelezen Verhalen: literatuur ontmoet theater 

 

Met Petra Laseur, Marcel Faber en Ludwig Bindervoet  

 

Acteurs lezen live literaire verhalen voor: in de Week van het Korte Verhaal (13-20/2) krijgen de verhalenschrijvers Tsjechov, Raymond Carver, Lydia Davis en Maartje Wortel een podium voor hun bijzondere verhalen, door de acteurs Petra Laseur, Marcel Faber en Ludwig Bindervoet. Ter afwisseling is er live muziek van zangeres Sanne Jansen en gitaristen Gino en Jiri Taihuttu. 

 

De middag is een productie van Uitgelezen Verhalen, een stichting die het korte verhaal als literair genre de aandacht wil geven die het verdient – en nog te weinig krijgt in Nederland. En wie kunnen de vertellingen beter tot leven brengen dan professionele acteurs?  

 

Petra Laseur  

 

De grande dame van het Nederlands toneel Petra Laseur rondde in 1959 de Amsterdamse Toneelschool af. Zij speelde (hoofd)rollen in honderden theaterstukken, maar maakte ook naam in dramaproducties op televisie en in speelfilms. Zij won twee keer de prestigieuze acteerprijs Theo d’ Or, in 1973 (Hedda Gabler) en in 1981 (Groot en klein). 

 

Marcel Faber 

 

De acteur Marcel Faber studeerde in 1987 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Sindsdien werkte hij als freelance-acteur mee aan meer dan zestig toneelproducties bij gezelschappen als Hotel Modern, Het Zuidelijk Toneel, Rast, Nieuw-West en Growing up in Public. Daarnaast was hij te zijn in films als Winterland, Morlang, The Bitch is Back en zijn "eigen" film Great Kills Road. Ook las hij lange tijd poëzie voor in het radioprogramma Vers op Vijf. In het najaar van 2015 was hij te zien in de laatste reeks van de tv-serie Overspel. Marcel doet voor de derde keer mee aan en editie van Uitgelezen Verhalen. Zijn hoofdverhaal deze middag is van de grote Amerikaanse korte verhalenschrijfster Lydia Davis: Uitsplitsen (Breaking it down). 

 

Ludwig Bindervoet  

 

Bindervoet is in 2012 als acteur afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Momenteel speelt hij bij Toneelgroep Oostpool in de voorstelling They are just kids in regie van Marcus Azzini. Sinds 2013 is hij met zijn performancecollectief Urland aangesloten bij het Productiehuis Rotterdam, waar hij werkt aan 'De Internet Trilogie'. Ludwig speelde eerder bij acteurscollectief Wunderbaum en het Vlaamse theatermakershuis De Queeste. Naast zijn werkzaamheden in het theater doet Ludwig ook veel televisiewerk. Zo was hij te zien in o.a. Van God Los, Dokter Tinus en Flikken Maastricht. Daarnaast speelde hij in de met een Gouden Kalf bekroonde NTR Kort Sevilla. Op 14 februari leest hij onder meer “Zij zijn je man niet” van Raymond Carver. 

 

Zie ook: www.uitgelezenverhalen.nl