Barts Boekenclub  

Speciale Barts BoekenClub in het kader van de Maand van de Geschiedenis 

 

Wie zijn wij? Dat is de hoofdvraag in ‘Wij, de mens’, het nieuwe boek van journalist en schrijver Frank Westerman. In september 2003 komt in een grot op Flores, Indonesië, een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, reuzenooievaars van 1 meter 80 en olifanten zo klein als pony's. Wat zegt deze vondst over wie wij zijn en waar wij vandaan komen? Met ‘Wij, de mens’ neemt Frank Westerman ons mee op een filosofische wereldreis. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid? 

 

Schrijver en cartoonist Jean-Marc van Tol is te gast naar aanleiding van ‘Musch’, het eerste deel van zijn meesterlijke trilogie over raadspensionaris Johan de Witt. Het is 1650. De stad Amsterdam heeft ternauwernood een aanslag door stadhouder prins Willem II overleefd. De man achter deze mislukte staatsgreep was echter Cornelis Musch, de griffier van de Staten-Generaal. Met ‘Musch’ laat Jean-Marc van Tol zien dat de Republiek in de Gouden Eeuw extreem corrupt was, waarbij omkoping, spionage, nepnieuws en intimidatie aan de orde van de dag waren. En de verpersoonlijking van dit alles was Cornelis Musch. Met zijn dood in 1650 begon de politieke carrière van Johan de Witt… 

 

Verder op deze avond: live muziek en de traditionele BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers. Met dit keer: Michiel Smit ‘Game Boy’. 

 

Barts Boekenclub 

Barts Boekenclub (BBC) is een eigentijdse, literaire avondvoorstelling in Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Het is voor iedereen die juist niet van literaire avonden houdt. Behalve mooi en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. In een informele setting voert historicus en boekenfanaat Bart Gielen persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk. 

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl