Fantoomgeluk – Janneke Jager 

Een fout-nostalgische cabarettrip 

Gaat niet door ivm de nieuwe coronamaatregelen 

 

Wanneer Janneke op zolder struikelt over een vergeten tas met oude cassettebandjes, wordt ze teruggeslingerd in de tijd. Opeens zit ze weer op haar tienerkamertje, te dromen over ‘later’. Een paar dingen worden haar al snel volkomen duidelijk. Eén: dat vroeger niet alles beter was – zoals haar erbarmelijke muzieksmaak én haar dubieuze kapsels. Twee: dat de meest belabberde songteksten als een virus op je harde schijf blijven zitten, al dan niet fonetisch. En drie: dat alles behoorlijk anders is uitgepakt dan ze eind jaren ‘80 hoopte én kon vermoeden, zowel persoonlijk als op het wereldtoneel. Maar is dat erg? En kan het nog anders – kun je ontkomen aan je lot? Twijfelend tussen weemoed en schaamte maakt Janneke een verrassende balans op aan de hand van die ene grote vraag: Wat als…? 

 

Teksten & zang: Janneke Jager 

Muziek & begeleiding: Bas Bons & Timo Menkveld 

Regie: Titus Tiel Groenestege 

 

Over Janneke 

 

De roots van Janneke Jager liggen in Groningen. Met een brutale blik bekijkt ze de wereld en vertelt of zingt hierover met een ontluisterende opmerkzaamheid. Inmiddels heeft ze al flink wat jaren geleden de Noordelijke klei van haar roze laarsjes geschud en timmert ze aan de weg in cabaretland. Dit doet ze vanuit haar thuisstad Utrecht, waar het begon met de publieksprijs van het Utrechts Cabaretfestival (2013). Janneke stond in de kwartfinale van het Leids Cabaretfestival (2015) en breidde vervolgens haar vlieguren op het podium flink uit in de twee jaar dat ze speelde bij De Cabaretpoel. Hierbij maakte ze deel uit van de samenstelling met oa Thijs van de Meeberg, Patrick Nederkoorn en Marco Lopes. Ze werd door Guido Weijers geprogrammeerd tijdens zijn Comedy Festival. Janneke wordt regelmatig ingezet door RTV Utrecht en RTV Noord. Was te zien op NPO2, in de Flair, het AD, LEVEN! Magazine en de Vrouw Glossy en was meerdere keren op de radio te horen, waaronder bij Ricky Koole, Eddy Keur (NH Radio) en Paul Rabbering (Radio 2). Janneke volgde de Playground for Professionals aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar ze werkte met Pieter Bouwman en Minou Bosua. Sinds 2011 bespeelt ze diverse landelijke podia, van de Waddeneilanden tot aan de Zuidelijke landsgrenzen. Menig Groninger raakte ze in het hart met haar ode aan deze stad, waarvan de muziek werd geschreven door Duncan Laurence – waardoor het een ‘viral’ hit werd op social media rond het Songfestival (2019).  

 

 

 

Janneke overdrijft graag een beetje. Af en toe kan ze je tot tranen toe ontroeren. Het liefst doet ze allebei; een drama Queen met een vleugje Groningse nuchterheid. Hoe dat in z’n werk gaat, kunt u het beste zelf ervaren. 

 

Meer informatie & speellijst: www.jannekejager.n