Op Jacht Naar Het Lied (afl. 2) 

EDO DONKERS met Jan Donkers en Diederik Van Wassenaer 

 

Welke song vat een heel mensenleven in één refrein? Welke groten hebben Nederlandse liedjesschrijvers geïnspireerd tot wat ze nu zijn? Op welke mystieke woorden van Dylan werd een kind verwekt? Welke LP van Neil, Joni, Leonard waren, en zijn, richtingaanwijzers op het levenspad? 

 

In ‘Op Jacht Naar Het Lied’ ontvangt Singer-Songwriter Edo Donkers (’s-Gravenhage, 1972) collega’s in het ‘lied vak’. Liedjesschrijvers, mede muzikanten of journalisten en muziekschrijvers. ‘Op Jacht Naar Het Lied is een muzikaal diepte interview op jacht naar de verborgen spelonken van de ziel. Een wel zeer intieme kijk in het ‘maken van het lied’ en haar inspiratiebronnen. En… een reis waarin ook jóu en het publiek gevraagd wordt jouw ‘Lijflied’ voor het voetlicht te brengen. 

 

Op woensdag 9 November is muziekjournalist en schrijver Jan Donkers (15 Juni 1943) te gast. Jan behoeft natuurlijk geen verdere introductie, maar vooruit dan, voor de jongere generaties. Jan is de man die de Amerikaanse muziekinvasie en ja, Rock ’N Roll, in zijn meest prille vorm over de Lage Landen liet denderen. Zijn warme radiostem, muziekjournalistiek én schrijverschap hebben gezorgd voor de absolute eretitel ‘Éminence Grise’ van de popmuziek. Edo en Jan zijn een beetje ‘Pleegzoon – en Vader’ voor elkaar geworden. Ze delen een achternaam, maar ook een grenzeloze passie voor het lied. Hun gezamenlijke theatershow ‘A Song Journey’ (samen met o.m. Abel de Lange) werd meerdere malen in het BAC opgevoerd. 

 

Maar, daarnaast sluit ook virtuoos violist Diederik Van Wassenaer (31 Juli 1990) zich aan bij deze editie. Diederik was ook deel van de ‘Storytellers’ serie waaraan Edo deelnam samen met o.m. Paul de Munnik, Kees Prins en JP den Tex. Ook deze muziektheater productie vond al veelvuldig zijn weg op het BAC podium. Er staan dus bij deze editie van ‘Op Jacht Naar Het Lied’ drie muziekgeneraties op het podium! Edo Donkers (https://www.edodonkers.com/) is een singer-songwriter die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Hij bracht drie solo albums uit, waarvan de meest recente (Fortress, 2017) jubelende recensies kreeg in onder meer OOR  

[https://oor.nl/albums/fortress1/#:~:text=Je%20raadt%20het%20al%3A%20Fortress,aan%20de%20speakers%20gekluisterd%20houden].  

 

Jan Donkers bracht talloze boeken uit, waarvan ‘Forty Tracks’ zijn meest recente is: https://www.heavenmagazine.nl/actueel/jan-donkers-forty-tracks.  

 

Diederik van Wassenaer https://www.diederikvanwassenaer.com/ is vast violist bij het Residentie Orkest, maar bewandelt ook regelmatig de weelderige zijpaden van Folkmuziek en Americana.