Op Jacht Naar Het Lied (afl. 3) 

EDO DONKERS  

 

Deze keer met niemand minder dan een Nederlands muziek icoon: Ernst Jansz!  

 

Welke song vat een heel mensenleven in één refrein? Welke groten hebben Nederlandse liedjesschrijvers geïnspireerd tot wat ze nu zijn? Op welke mystieke woorden van Dylan werd een kind verwekt? In ‘Op Jacht Naar Het Lied’ ontvangt Singer-Songwriter Edo Donkers een collega liedjesschrijver. Samen met zijn gast legt hij een duizelingwekkende reis af, een zeer intieme kijk in het ‘maken van het lied’. 

 

Ernst Jansz behoeft natuurlijk geen verdere introductie. Maar vooruit dan, voor iedereen onder de 20 of voor wie een rustig bestaan onder een steen leidt. Na zijn hippieperiode met CCC Inc. en het succes van het door hem opgerichte Doe Maar ging Ernst Jansz solo. Inmiddels heeft hij 5 cd’s uitgebracht en evenzoveel boeken geschreven. In zijn muziek is hij een verteller van verhalen en schuwt hij ook de protestsong niet. Voor zijn derde album, ‘Dromen van Johanna’ met Dylanvertalingen kreeg hij een Edison nominatie. Ernst is geboren en getogen in Amsterdam. Zijn moeder is Amsterdamse, zijn vader is Indisch. Hij gaat naar het Montessori-lyceum, behaalt in 1970 zijn kandidaats biologie en organische scheikunde en verhuist datzelfde jaar met de band CCC Inc. naar De Peel om er een muziekcommune te beginnen. De band wordt gezien als het boegbeeld van de hippie cultuur in Nederland. 

 

‘Op Jacht’ gastheer Edo Donkers (1972, ’s-Gravenhage) heeft als singer-songwriter drie albums uitgebracht, waarvan zijn meest recente ‘Fortress’ (2017) hem jubelende recensies opleverde in onder meer OOR. Hij is initiator van het succesvolle theaterprogramma ‘A Song Journey’ dat hij met onder meer zijn achternaamgenoot Jan Donkers 10 jaar lang op de planken bracht. Verder schreef hij de filmmuziek voor ‘Jackie’, waarin onder andere Carice van Houten, Jelka van Houten en Holly Hunter speelden. Verder was hij deel van de theaterserie ‘Storytellers’, een initiatief van JP den Tex waarin ook Kees Prins, Paul de Munnik, en, Ernst Jansz optraden. Hoewel hij onmiskenbaar schrijft vanuit de blik van een Hollander, wordt hem regelmatig het etiket ‘Verdwaalde Amerikaan In De Polder’ opgeplakt.  

 

18 Januari belooft dus een wel heel speciale voortzetting te worden van de al succesvolle serie ‘Op Jacht Naar Het Lied’. Ernst Jansz’ meesterlijke Dylan vertalingen als rode draad. Maar, ook meer van zijn eigen en recentere werk zullen richtingaanwijzers zijn. Een ziel verruimende reis naar de wortels van het lied. Niet te missen dus!