Van en over Couperus - drieluik - 1e deel: Extaze 

met: Bas Heijne, Simon Mulder en Daan van de Velde 

 

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Louis Couperus, Nederlands grootste schrijver, is overleden. Literair podiumcollectief Het Feest der Poëzie grijpt dit Couperusjaar 2023 aan voor een tournee met de voordrachtvoorstelling 'Van en over Couperus'.  

In hun thuisstad Amsterdam vindt een driedelig programma plaats waarin een uitgebreide, speciale editie van deze voorstelling wordt geflankeerd door toepasselijke muziek door jong talent en fascinerende sprekers. 

 

Op 23 november trappen we dit drieluik af in het Betty Asfalt Complex. Op 29 november staan we bij De Roode Bioscoop en op 30 november bij TenClub. Informatie over alledrie de programma's is te vinden op www.feestderpoezie.nl  

 

Deze avond gaat over Couperus' ontroerende en mystieke novelle Extaze (1892), die speciaal voor dit Couperusjaar heruitgegeven wordt door Uitgeverij HetMoet. 

Couperuskenner Bas Heijne is de schrijver van het voorwoord van de heruitgave en is bekend van o.a. zijn prachtige essay 'Angst en schoonheid'; hij geeft een lezing over Extaze waarbij hij het boek als moderne lezer beschouwt en onthult ons hoe Couperus' inzicht in de menselijke geest nog steeds tot ons spreekt. 

Hij wordt over zijn band met Couperus geïnterviewd door niemand minder dan Bart Gielen van Barts Boeken Club, die vorig jaar na negen seizoenen in Betty Asfalt zijn serie stopte, maar speciaal voor ons nog éénmaal terugkeert. 

 

Carel de Nerée tot Babberich, de mysterieuze kunstenaar en generatiegenoot van Couperus, ook de Nederlandse Beardsley genoemd, maakte schitterende tekeningen bij Extaze die nooit samen met het boek uitgegeven zijn. Omdat deze nieuwe editie daar verandering in brengt, komt kunsthistoricus Sander Bink, ons vertellen over deze tekeningen en De Nerées band met Couperus. 

 

Pianist Daan van de Velde en voordrachtkunstenaar Simon Mulder brengen toepasselijke muziek en verhalen van Couperus die aansluiten bij de thema's van Extaze, onder andere de Romance in Es van Rubinstein die een grote rol speelt in het boek, het korte verhaal 'Het Spoorwegongeluk' en het Wagneriaanse declamatorium dat speciaal geschreven is op Couperus' beroemde verhaal 'De Binocle'.