foto: Corbino 

 

FRONTAAL - Een Schitterend Gebrek, Arthur Japin, Dorien Dijkhuis en meer 

 

Deze maand staat Frontaal in het teken van het thema: Een Schitterend Gebrek. Samen met gelauwerd schrijver Arthur Japin vieren we de langverwachte boekverfilming van zijn roman Een schitterend gebrek die eind dit jaar in de bioscopen verschijnt. Geregisseerd door Michiel van Erp zijn de verwachtingen vanzelfsprekend hoog! Daarnaast gaan we het hebben over Wat stilte wil, het tragische verhaal van Anna Witsen, en blikken we vooruit en terug op het oeuvre van een van Nederlands belangrijkste schrijvers. 

 

Dorien Dijkhuis komt voordragen uit haar nieuwe boek, Dezelfde maan. Een poëtische mozaïekroman waar liefdesverdriet, eenzaamheid en het verlangen naar verbinding centraal staan. Het programma wordt afgerond met Keanu. Een jonge performer die onlangs de Bipoc Choice Award won met gedicht over opgroeien zonder het privilege racisme te kunnen ontkennen, en waarvan Frontaal verwacht deze aankomende jaren nog veel te gaan horen. Het liefst scheuren wij de uren aan stukken tot het zover is. Graag tot 13 april! 

 

Over Frontaal: 

Literatuur stoffig? Niet bij Frontaal! Sinds september 2015 neemt Frontaal maandelijks bezit van Rotterdam en breid zich sinds kort uit naar andere steden! Maandelijks programmeert Frontaal bekende én veelbelovende aanstormende schrijvers samen in een programma. Het podium zet zich in voor vernieuwing binnen de literatuur en om het stoffige imago dat eraan kleeft uit het raam te werpen. 

Eerdere gasten waren o.a. Joris Luyendijk, Splinter Chabot, Tobi Lakmaker, Lize Spit, Lale Gül, Babs Gons, Herman Brusselmans, Radna Fabias, Elfie Tromp en Lucas Rijneveld. 

 

Arthur Japin 

Wat hebben De overgave, Vaslav, De zwarte met het witte hart met elkaar gemeen? Juist, het zijn allemaal klassiekers, én ze zijn allen afkomstig uit het briljante hoofd van Arthur Japin. En nu is daar dan de langverwachte verfilming van zijn roman Een schitterend gebrek! 

Geef hem een historisch verhaal en hop, hij blaast het nieuw leven in. Arthur Japin kan het als geen ander. Zijn boeken werden over de hele wereld vertaald, gelezen, bejubeld en bekroond, hij maakte toneelbewerkingen en nu is er dus ook een verfilming van de spectaculaire roman Een schitterend gebrek. In dit boek wordt het zinderende verhaal van Lucia verteld, de eerste geliefde van Giacomo Casanova. Hoog tijd om deze roman weer eens uit de boekenkast te trekken en te herlezen voor je naar de bioscoop toegaat. De film staat onder regie van Michiel van Erp, en Maarten Heijmans speelt een van de hoofdrollen. Wij knabbelen aan de dagen tot we dit geweldige boek op het grote witte doek kunnen bewonderen. Op 12, 13 en 14 april komt Arthur Japin ons er alles over vertellen. Ben jij erbij? 

 

Dorien Dijkhuis 

Een eiland, stukken wrakhout, plastic doppen, dode krabben en een stukgelopen liefde. Zomaar wat ingrediënten die samen de basis vormen van het nieuwe boek van Dorien Dijkhuis, Dezelfde maan. Een poëtische mozaïekroman over liefdesverdriet, eenzaamheid, het verlangen naar verbinding en over de kracht en de grenzen van taal. Dat belooft wat! 

 

Dorien Dijkhuis is schrijver, dichter, journalist en essayist. Ze studeerde aan de Schrijversvakschool en publiceert regelmatig in literaire tijdschriften. Graag werkt ze samen met andere disciplines, wat resulteert in onder andere de poëtische virtual reality-ervaring genaamd VER. In 2019 debuteerde ze met de intrigerende dichtbundel Waren we dieren dat zich boog over thema’s als vergankelijkheid, oorsprong en identiteit. In januari verscheen haar tweede boek, Dezelfde Maan, waarin we mee worden genomen naar een eiland en continu de zee op de achtergrond horen deinen. Wist jij dat van alle dingen die in zee terechtkomen, maar een tiende ooit ergens aanspoelt? Wij ook niet en we verlangen naar meer van dit soort feiten. Dorien gaat het ons allemaal vertellen tijdens de tournee in april. Wij kunnen niet wachten!