BARTS BOEKENCLUB 

 

Barts BoekenClub is een nieuwe literaire, multimediale programmavoorstelling en wordt gepresenteerd door Bart Gielen - historicus en boekenfanaat.  

 

Gasten: Anne Eekhout en Marcia Luyten 

Muziek: Harold K 

 

Anne Eekhout – Op een nacht 

 

Over de roman: James is de enige gevangene van het Gebouw, een tehuis waar onredelijkheid en onuitsprekelijk lijden de boventoon voert. Alleen als hij slaapt verandert alles. Dan bevindt hij zich in een waarachtige wereld, een werkelijkheid waarin hij getrouwd is met Ana en een dochtertje, Penelope, heeft. Maar ook in die wereld is hij een gevangene, want zijn niet-aflatende angst voor een noodlot dat zijn dochter te grazen zal nemen, maakt hem langzaam gek. Als Penelope plotseling verdwijnt wordt zijn ergste vrees bewaarheid en verliest hij meer en meer grip op de werkelijkheid. Maar welke werkelijkheid is dat? In welke werkelijkheid gelooft hij? Zijn keuze is allesbepalend voor Ana en Penelope. 

 

Anne Eekhout (1981) studeerde na ‘een stukje MBO-opleiding en heel erg veel verschillende callcenterbanen’ rechtsgeleerdheid in Amsterdam. Tijdens haar studie ontstond het idee voor haar debuutroman 'Dogma'. Na een paar jaar besloot Anne te gaan werken bij een literaire boekhandel, waar ze mede-eigenaar werd. Ondertussen bleef ze doorschrijven aan het manuscript dat 'Dogma' moest worden. Dogma stond op de AKO-longlist en werd de roman genomineerd voor de Bronzen Uil.  

 

Een greep uit de pers over 'Dogma':  

 

‘Feilloos schetst Eekhout het portret van een naar erkenning hunkerende generatie. […] Treffender had Eekhout niet kunnen zijn. Een puike debuutroman.’ **** - de Volkskrant  

 

‘Hopelijk doet Eekhout over een volgend boek niet weer acht jaar, want Dogma smaakt naar meer.’ - **** Cultuurbewust  

 

Marcia Luyten – Het geluk van Limburg 

 

Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersfamilie in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade. Een brave, katholieke gemeenschap, die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie. Niet alleen Kerkrade draaide om kolen, een groot deel van Zuid-Limburg werd door 'social engineers' gevormd naar de alom aanwezige steenkool. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl zijn ster rees, begon in Heilust het verval. 

 

Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse mijnkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten. 

 

Marcia Luyten is econoom en cultuurhistoricus. Voor de VPRO presenteert ze het programma Buitenhof. Van haar hand verschenen eerder Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013). 

 

Harold K 

 

Harold K is singer songwriter afkomstig en leeft, naar eigen zeggen, in twee werelden. In zijn twintig jaar oude rode Volkswagen Golf pendelt hij tussen Amsterdam en het zuiden, waar zijn ziel huist. Hij groeide op als Harold Konickx in Susteren, ingeklemd tussen België en Duitsland.Op de snelweg komen de ideeën voor poëtische liederen die je raken zonder dat je er erg in hebt. K houdt van kleine gebaren met grote gevolgen. Als hij niet zingt, staat hij voor de klas of begeeft hij zich al lindy-hoppend op de dansvloer. 

 

Muziektijdschrift OOR schreef over zijn nieuwste cd Heppeneert: ‘Onder die zachte stem en warme akoestische gitaar verbergt zich een ongestild verlangen naar eenvoudiger bestaan, zonder de hectiek van de stad, ver weg van het dwingende wereldnieuws.’ Heppeneert is omarmd door de regionale zender L1 en schopte het tot ‘Geluid van Zuid’-cd. De titeltrack bereikte een nummer één notering in de L1mbo Top 10. 

 

Meer informatie over Barts BoekenClub vind je hier : 

https://www.facebook.com/Barts-BoekenClub-676232172446985/?fref=ts