Openingseditie nieuwe seizoen!! 

 

Op woensdagavond 28 september gaat het nieuwe, inmiddels derde, seizoen van Barts BoekenClub van start! Te gast is journalist, columnist en auteur Auke Kok naar aanleiding van zijn nieuwste boek 1936. Wij gingen naar Berlijn. Tachtig jaar na dato beschrijft hij het fascinerende verhaal van de Nederlanders deelnemers tijdens de zogenaamde ‘Hitlerspelen’. Kok schetst de duivelse dilemma's en de innerlijke strijd van Nederlandse sporters in 1936: meedoen aan deze nazi-propagandastunt of toch thuisblijven? Kok zoemt in op de belevingswereld van diegenen die betrokken waren bij de Spelen van ’36, zoals ‘Keizerin van Berlijn’ Rie Mastenbroek, en laat zien wat de tragische gevolgen waren voor sommige Nederlandse atleten. 

 

Schrijfster Pauline Slot is aanwezig om te praten over haar bejubelde roman Dood van een thrillerschrijfster. Hoofdpersoon Selma Hoogstins organiseert op een idyllische locatie in Griekenland schrijfretraites, waarbij ze aspirant-schrijvers begeleidt op het schrijverspad. Onder hen is Esther Noordvlucht, een bekend en gelauwerd thrillerschrijfster die opeens op het strand dood wordt aangetroffen. Dood van een thrillerschrijfster is een feest der herkenning voor iedereen die ook maar een beetje op de hoogte is van wat er zich afspeelt in literatuurland en biedt aanknopingspunten voor een gesprek over het schrijversvak, de commerciële, harde, wereld achter het boek en over de irritante neiging van sommige literaire schrijvers om hun geestelijke arbeid tot een kunstvorm te verheffen. 

 

Muziek wordt tijdens deze openingseditie verzorgd door muziektrio En Vrac met nummers geïnspireerd op de boeken van Auke Kok en Pauline Slot. Verder die avond natuurlijk de Hebban Proza Pitch, hét podium in Amsterdam voor (jong) literair talent. 

 

Over de gasten: 

 

Auke Kok is historicus, journalist en schrijver van De verrader – Leven en dood van Anton van der Waals; 1974 – Wij waren de besten; Dit was Veronica – Geschiedenis van een piraat en 1988 – Wij hielden van Oranje. Samen met Dido Michielsen schreef hij Lisa & Lin – Vijf weken terug in China.  

 

Pauline Slot studeerde Nederlands en promoveerde ook op dat vakgebied. In 1999 verscheen Zuiderkruis, over een reis door Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee. Ze schreef verder onder meer Blauwbaard, Tegenpool, De hond als medemens en Soerabaja. Slot zat vier jaar in de jury van de Academica Literatuurprijs voor het beste literaire debuut, en jureerde twee keer voor de Bob den Uyl-prijs voor het b 

 

Meer informatie : www.bartsboekenclub.nl