BARTS BOEKENCLUB 

 

Een avond over mensen zonder uitstraling en over een land in crisis. 

 

Op deze avond is schrijfster en freelance journalist Jente Posthuma te gast naar aanleiding van haar debuutroman Mensen zonder uitstraling. De stuurloze hoofdpersoon leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn dochter geeft hij hetzelfde advies. Dan overlijdt haar moeder en blijven vader en dochter over. Een bijzonder gesprek over gemankeerde families en over grip proberen te krijgen op jezelf en op het leven.  

 

Ook te gast is Maarten van Heems om te praten over zijn boek Hallo mijn slaaf! Alles goed? Berichten uit Mali, een opgewekt land in crisis. Van Heems woonde en werkte ruim twee jaar tussen de Malinezen en verwonderde zich er elke dag. Als enige Nederlander veroverde hij een plek in het Malinese wielerpeloton. Vanuit de hoofdstad Bamako reisde hij door het land, dat in permanente crisis verkeert sinds een staatsgreep het in 2012 bijna deed afglijden naar een islamitisch kalifaat. Maar te midden van de bedreigende chaos werd Van Heems ook overweldigd door de warmte en de vrolijkheid van de Malinezen, en het kleurrijke leven van alledag. 

 

Natuurlijk op deze avond live muziek & de Hebban Proza Pitch, hét podium in Amsterdam voor (jong) literair talent. 

 

Over de gasten:  

 

Jente Posthuma is schrijver en freelance journalist. Ze schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer, nrc.next, de Volkskrant en Mister Motley. Haar korte verhalen verschenen in de Revisor, Das Magazin, Hollands Maandblad, de Titaan en Torpedo Magazine. In 2012 won ze de A.L. Snijdersprijs voor het beste zeer korte verhaal. Met A.L. Snijders, Tommy Wieringa, Carel Helder en Elsje de Wijn speelde ze drie literaire theatervoorstellingen in De Kleine Komedie in Amsterdam. 

 

Maarten van Heems is partner bij campagnebureau BKB en fervent wielrenner. Hij werkt voor Nederlandse opdrachtgevers als KNVB en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en hij doet de Europese pr voor Junkie XL. In Mali werkt Maarten onder meer voor RAIN, een ngo op het gebied van water. Hij geeft campagne- en communicatietrainingen in vele landen, waaronder van 2014 tot 2016 in Mali.